Jaap Willems

Fragment Late Liefde

LASTIG VERLEDEN (fragment)

 

Weer gelukkig zijn: mag dat wel? Behoor je na de dood van je partner niet eerst een periode bezig te zijn met vroeger; herinneringen moeten hun plek kunnen vinden. Kun je na een huwelijk van ruim vijfentwintig jaar wel zo snel in een nieuwe relatie stappen? Is dat niet onbehoorlijk? Er zijn mensen die het zien als een compliment: de vorige verbintenis was kennelijk zo goed dat je het nog een keer aandurft. Ik vind dat ver gezocht, maar het idee bevalt me wel. Neemt echter niet weg dat ik de nieuwe liefde af en toe zie als een verboden vrucht.

     Mijn vage schuldgevoel wordt versterkt door de herinnering aan gemiste kansen: ik doe nu dingen die ik vroeger niet deed, of te weinig. Alledaagse zaken zoals afwassen en meer elementaire zoals ruzie maken. Natuurlijk moet je dat leren, maar het voelt ongemakkelijk dat het nu wel lukt. Hoe zou het zijn gegaan als ik eerder anders was geweest?

     En alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is, wordt mijn schuldgevoel gevoed door enkele minder goede herinneringen, die mijn coach heeft gewekt. Na enkele weken rouwtherapie had José mij immers indringend verzocht om me eens af te vragen wat mijn winstpunten zijn, na Eva’s dood. Winstpunten? Ze bedoelde: haal ook de minder goede herinneringen eens naar boven. Ik vond het toen te vroeg, maar nu komt er af en toe wel eens iets bovendrijven. Dat is niet plezierig.

meer fragmenten 


Boeken bestellen

Met Pensioen

o.a. bij BOL en bij Mets en Mets

en als e-book bij Mets&Mets

 

 

Late Liefde en De Erfenis:

bij Nieuw Amsterdam

noimage