Fragment Late Liefde

VRIENDEN (fragment)

 

Een nieuwe liefde betekent bijna altijd verlies van oude vrienden, zoals nieuwe boeken oude verdringen. Niet iedereen die op jou is gesteld, voelt zich als vanzelfsprekend aangetrokken tot jouw nieuwe geliefde, zei mijn coach. Soms zijn mensen zo onthutst door een nieuwe man of vrouw in het leven van een oude vriend(in), dat ze zich volledig uit je leven terugtrekken, ook na tientallen jaren hechte vriendschap. Ze kunnen niet anders, denken ze. Sommigen voelen zich verraden door het wegvallen van een vertrouwd iemand, anderen weten zich geen houding te geven in de nieuwe situatie. Eva en ik hadden vooral gezamenlijke vrienden; maakt dat de kans op het verlies van oude contacten groter?

     José had geknikt.

     Ik heb in gedachten onze vrienden de revue laten passeren, kansen en risico’s gewogen en ben onder meer tot de conclusie gekomen dat Willem in elk geval niet tot de afvallers zal behoren. We delen al ruim een half leven werk en vrije tijd, kennen elkaar van haver tot gort, hebben gouden en grauwe momenten gedeeld, samen aan Eva’s graf gestaan. Een risicoloze relatie, meen ik.

     Hij en Beatrijs zijn dan ook de eersten aan wie ik Katja voorstel, vol verwachting. Maar de ontmoetingen verlopen niet goed; Willem en Katja zijn als naast elkaar liggende kleuren, die toch vloeken. Ze hebben veel gemeen en waarschijnlijk daardoor stoten zij elkaar af, als gelijke magneetpolen. Mijn idee dat ze veel interesses delen en dat dit een band zou kunnen vormen, blijkt wishful thinking of in elk geval een onwerkbare rationalisatie. Ik haal alles uit de kast om de communicatie te bevorderen, maar moet machteloos toezien dat het niet werkt.

 

meer fragmenten