Late liefde, opnieuw verliefd na je vijftigste?

We zijn bijna 30 jaar getrouwd en dan gaat Eva dood. Een onbegrepen drama. Ik besluit om verder alleen te blijven, maar dan kruist Katja mijn pad. Zij is anders.

Opnieuw verliefd? Kan dat? Mag dat? Wil ik dat? Wil ik mijn juist verworven eigen ruimte weer inleveren voor een nieuw samenleven. Het lijkt geen vrije keus.

Maar hoe doe je dat: een nieuwe relatie opbouwen na je vijftigste.

Hertrouwen? Latten met een samenlevingscontract lijkt logischer. Hoe regelen we de financiën? Hoe vertel ik het mijn kinderen, familie, vrienden? Niet iedereen is blij met die nieuwe partner; sommige kunnen voor Katja geen plaats vinden in hun eigen leven. Ik raak goede vrienden kwijt.

Opnieuw gaan samenwonen op latere leeftijd blijkt allerlei problemen met zich mee te brengen. Praktische en emotionele. Het samenvoegen van twee inboedels kost moeite, het maken van financiële afspraken vereist begeleiding van een notaris, de nieuwe seksualiteit is lastig (maar interessant), de relatie met de kinderen zit vol voetangels, maar blijft intact. Tot zover geen grote problemen. Het inpassen van onze verledens in het nieuwe samenleven blijkt echter wel een groot probleem. Vooral de zeer aanwezige (vroegere) vriend van Katja legt een hoge hypotheek op ons samenleven. Hoe lossen we dat op? We blijken erg verschillend als het gaat om zaken zoals persoonlijke ruimte, tempo van aanpassen, openheid, en loyaliteit.

Of hadden we te veel haast?

 

Dit boek is een combinatie van een persoonlijke kroniek, een verslag van de ervaringen van anderen en onderzoeksgegevens naar relaties.