Jaap Willems

Kranten en tijdschriften Late Liefde

Volkskrant, Hart en ziel (in de krant op 25 feb.)

De Pers, 24 feb.  

(nog) geen link: 

Telegraaf, 1 maart

AD, 8 maart

Op internet:

Vrouw.nl: "Late liefde is een must read voor alle vrouwen die willen weten wat een vijftigplusser bezielt een nieuwe relatie te beginnen. En het is extra intreressant voor singles die een jongere minnaar of metroseksueel niet (meer) zien zitten. Want het verhaal van Jaap Willems zou wel eens het onomstotelijke bewijs kunnen zijn dat de ultieme nieuwe man een oudere man is."

 

 

Kranten en tijdschriften

Groot artikel in het AD: hier te lezen

Ook over Late Liefde verscheen een aantal artikelen:

(nog) geen link: 

  • Telegraaf, 1 maart
  • AD, 8 maart

Op internet: 

  • Vrouw.nl: "Late liefde is een must read voor alle vrouwen die willen weten wat een vijftigplusser bezielt een nieuwe relatie te beginnen. En het is extra intreressant voor singles die een jongere minnaar of metroseksueel niet (meer) zien zitten. Want het verhaal van Jaap Willems zou wel eens het onomstotelijke bewijs kunnen zijn dat de ultieme nieuwe man een oudere man is."

 

 

 

Fragment Late Liefde

DE NOTARIS (fragment)

 

Haar notaris woont in een prachtig grachtenhuis en ontvangt ons trots in haar gerestaureerde salon. Door de hoge ramen kijk je in een nazomerse achtertuin met jonge bomen, aan de kamermuren hangen oude stadsprenten, op de enorme schouw staat een fraai antiek klokkenstel. Nadat wij de gerenoveerde schilderingen op het plafond hebben bewonderd en geprezen, gaat de notaris tevreden van start: ‘Willen jullie koffie. Ze is vers.’ Zij wacht het antwoord niet af. ‘Wat staat er precies in jullie testamenten?’

     We kijken verbaasd.

     ‘Ik heb gezien dat mensen gemakkelijk in een nieuwe relatie stappen met soms totaal verouderde beschikkingen. Dan blijkt bijvoorbeeld dat het huis na overlijden van de een, nagelaten wordt aan de kerk. Dat is een goed doel, maar dat kan erg vervelende gevolgen hebben voor de nabestaande. Ik zou graag beide testamenten willen zien voordat ik een nieuwe acte opmaak.’ Als een testament zoek is, kan zij het moeiteloos laten opzoeken in een centraal register.

     Wij beloven de stukken op te zoeken.

     De notaris: ’Om te beginnen moeten we het woonrecht regelen. Het huis is van mevrouw en ik stel voor dat meneer in een staffel het recht verwerft er een bepaalde tijd te blijven wonen als mevrouw mocht overlijden.’

Meer fragmenten  

 

 

Fragment Late Liefde

LASTIG VERLEDEN (fragment)

 

Weer gelukkig zijn: mag dat wel? Behoor je na de dood van je partner niet eerst een periode bezig te zijn met vroeger; herinneringen moeten hun plek kunnen vinden. Kun je na een huwelijk van ruim vijfentwintig jaar wel zo snel in een nieuwe relatie stappen? Is dat niet onbehoorlijk? Er zijn mensen die het zien als een compliment: de vorige verbintenis was kennelijk zo goed dat je het nog een keer aandurft. Ik vind dat ver gezocht, maar het idee bevalt me wel. Neemt echter niet weg dat ik de nieuwe liefde af en toe zie als een verboden vrucht.

     Mijn vage schuldgevoel wordt versterkt door de herinnering aan gemiste kansen: ik doe nu dingen die ik vroeger niet deed, of te weinig. Alledaagse zaken zoals afwassen en meer elementaire zoals ruzie maken. Natuurlijk moet je dat leren, maar het voelt ongemakkelijk dat het nu wel lukt. Hoe zou het zijn gegaan als ik eerder anders was geweest?

     En alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is, wordt mijn schuldgevoel gevoed door enkele minder goede herinneringen, die mijn coach heeft gewekt. Na enkele weken rouwtherapie had José mij immers indringend verzocht om me eens af te vragen wat mijn winstpunten zijn, na Eva’s dood. Winstpunten? Ze bedoelde: haal ook de minder goede herinneringen eens naar boven. Ik vond het toen te vroeg, maar nu komt er af en toe wel eens iets bovendrijven. Dat is niet plezierig.

meer fragmenten 


Fragment Late Liefde

KINDEREN (fragment)

 

Adolescenten – zoals mijn jongste zoon – vormen vaak een groot probleem voor de achterblijvende ouder. Jongere kinderen zijn vooral verbaasd als een van de ouders sterft; ze kunnen het nog niet bevatten. Maar tussen de vijftien en vijfentwintig realiseren zij zich terdege wat er is gebeurd; ze kunnen dat dan echter nog niet hanteren. Adolescenten worden dan niet alleen geconfronteerd met het verlies van bijvoorbeeld hun moeder, maar ook met hun eigen onvermogen om daarmee om te gaan. De problemen die daardoor ontstaan reageren ze meestal af op de overgebleven ouder. Ze moeten zich op deze leeftijd eigenlijk losmaken, maar dat lukt dan niet en dat vormt vaak de aanleiding van enorme frustraties, die kunnen ontaarden in niet te blussen ruzies. Dat wordt vaak nog gecompliceerd door hun leeftijdgebonden en dus onvermijdelijke zoektocht naar de eigen persoonlijkheid, het opdoemen van levensvragen, de ontluikende seksualiteit. Dat zijn elk op zich soms zeer kritische fases, waarvoor doorgaans ten minste twee ouders nodig zijn. Ik weet wat me te wachten staat

 

meer fragmenten  

Fragment Late Liefde

VRIENDEN (fragment)

 

Een nieuwe liefde betekent bijna altijd verlies van oude vrienden, zoals nieuwe boeken oude verdringen. Niet iedereen die op jou is gesteld, voelt zich als vanzelfsprekend aangetrokken tot jouw nieuwe geliefde, zei mijn coach. Soms zijn mensen zo onthutst door een nieuwe man of vrouw in het leven van een oude vriend(in), dat ze zich volledig uit je leven terugtrekken, ook na tientallen jaren hechte vriendschap. Ze kunnen niet anders, denken ze. Sommigen voelen zich verraden door het wegvallen van een vertrouwd iemand, anderen weten zich geen houding te geven in de nieuwe situatie. Eva en ik hadden vooral gezamenlijke vrienden; maakt dat de kans op het verlies van oude contacten groter?

     José had geknikt.

     Ik heb in gedachten onze vrienden de revue laten passeren, kansen en risico’s gewogen en ben onder meer tot de conclusie gekomen dat Willem in elk geval niet tot de afvallers zal behoren. We delen al ruim een half leven werk en vrije tijd, kennen elkaar van haver tot gort, hebben gouden en grauwe momenten gedeeld, samen aan Eva’s graf gestaan. Een risicoloze relatie, meen ik.

     Hij en Beatrijs zijn dan ook de eersten aan wie ik Katja voorstel, vol verwachting. Maar de ontmoetingen verlopen niet goed; Willem en Katja zijn als naast elkaar liggende kleuren, die toch vloeken. Ze hebben veel gemeen en waarschijnlijk daardoor stoten zij elkaar af, als gelijke magneetpolen. Mijn idee dat ze veel interesses delen en dat dit een band zou kunnen vormen, blijkt wishful thinking of in elk geval een onwerkbare rationalisatie. Ik haal alles uit de kast om de communicatie te bevorderen, maar moet machteloos toezien dat het niet werkt.

 

meer fragmenten 

Fragment Late Liefde

VREEMDE VROUWEN (fragment)

 

‘Hallo, met Helen.’

De onbekende stem klinkt aangenaam.‘Heleen?’

     ‘Helen. Je kent mij niet en ik ken jou ook nog niet, maar ik zou je toch graag eens willen ontmoeten. Kunnen we een afspraak maken? Ik weet het: dit is vrijpostig. Maar ik ben al een tijd alleen en jij ook, zover ik weet. En dat bevalt mij in elk geval helemaal niet. Misschien dat …’

     ‘Ja, maar …’

     ‘Klopt, dit is niet de goede manier om iemand te leren kennen. Dat kan beter, veel beter, maar in de Randstad moeten alleenstaande vrouwen minder orthodoxe wegen bewandelen. De concurrentie is hevig en je moet dus niet te bescheiden zijn als er een man vrij is.’

     ‘Wie ben jij?’Ik heb het gevoel dat er een grap met mij wordt uitgehaald: oppassen!

     ‘Maak je geen zorgen. Ik zie er nog goed uit, al zeg ik het zelf. Dat zal je niet teleurstellen. Ben jonger dan jij. En ik heb een fraai appartement aan de Herengracht, ben medisch directeur en dus niet onbemiddeld, voor mijn huis heb ik een mooie sloep liggen – ik weet dat jij van varen houdt en …’

     ‘Zeg, stop eens even, ik …’

     ‘Ik snap wat je bedoelt: dit is ongepast. Maar afwachten betekent dat ik achter het net vis; dat is me al een paar keer overkomen. Ik wil niet langer overgeleverd zijn aan het toeval. En de tijd lijkt rijp want volgende week ga ik een weekend naar New York voor een congres. Jij houdt van die stad, weet ik. Ga mee, op mijn kosten. Wat heb je te verliezen?’

Terug naar de homepage

Late liefde, opnieuw verliefd na je vijftigste?

We zijn bijna 30 jaar getrouwd en dan gaat Eva dood. Een onbegrepen drama. Ik besluit om verder alleen te blijven, maar dan kruist Katja mijn pad. Zij is anders.

Opnieuw verliefd? Kan dat? Mag dat? Wil ik dat? Wil ik mijn juist verworven eigen ruimte weer inleveren voor een nieuw samenleven. Het lijkt geen vrije keus.

Maar hoe doe je dat: een nieuwe relatie opbouwen na je vijftigste.

Hertrouwen? Latten met een samenlevingscontract lijkt logischer. Hoe regelen we de financiën? Hoe vertel ik het mijn kinderen, familie, vrienden? Niet iedereen is blij met die nieuwe partner; sommige kunnen voor Katja geen plaats vinden in hun eigen leven. Ik raak goede vrienden kwijt.

Opnieuw gaan samenwonen op latere leeftijd blijkt allerlei problemen met zich mee te brengen. Praktische en emotionele. Het samenvoegen van twee inboedels kost moeite, het maken van financiële afspraken vereist begeleiding van een notaris, de nieuwe seksualiteit is lastig (maar interessant), de relatie met de kinderen zit vol voetangels, maar blijft intact. Tot zover geen grote problemen. Het inpassen van onze verledens in het nieuwe samenleven blijkt echter wel een groot probleem. Vooral de zeer aanwezige (vroegere) vriend van Katja legt een hoge hypotheek op ons samenleven. Hoe lossen we dat op? We blijken erg verschillend als het gaat om zaken zoals persoonlijke ruimte, tempo van aanpassen, openheid, en loyaliteit.

Of hadden we te veel haast?

 

Dit boek is een combinatie van een persoonlijke kroniek, een verslag van de ervaringen van anderen en onderzoeksgegevens naar relaties.

Boeken bestellen

Met Pensioen

o.a. bij BOL en bij Mets en Mets

en als e-book bij Mets&Mets

 

 

Late Liefde en De Erfenis:

bij Nieuw Amsterdam

noimage