Fragmenten De Erfenis

‘Ik blaas je op. Ik laat jullie gijzelen. Ik laat beslag leggen op ieders huis. Ga maar veel geld reserveren want ik kom met een enorme schadeclaim!'
In het dorp circuleert het gerucht dat Reina haar moeder grof heeft bestolen. Bram? Dat valt niet overal even goed: mensen stellen vervelende vragen, ook aan Reina's kinderen. ‘Gaan jullie verhuizen?'
Ze is van haar troon gevallen. Gelukkig zit ze nog aan de veilige kant van de grens tussen verbaal en ander geweld, maar als we haar provoceren, kan ze volgens Bram erg vervelende dingen gaan doen, zoals een openhartig gesprek met de belastinginspecteur.

------
Wat doen we intussen met onze troef: moeders vroegere rekening in Zwitserland? Toch maar aangeven bij de Belastingdienst om elk risico tijdens een eventuele zitting te vermijden?
Bram kijkt mij aan alsof ik heb voorgesteld het restant van die rekening aan het Rode Kruis te schenken.
Als die rekening, de voormálige rekening, tijdens een onverhoopte rechtszaak aan de orde komt, vervolg ik onverstoord, kan dat tot vervelende situaties leiden: moeilijke vragen (‘Waar is dat geld gebleven?'), pijnlijke bekentenissen (‘Ja, er was jarenlang een zwartgeldrekening'), misschien zelfs het negeren ervan in het proces omdat die rekening immers niet bekend is bij de fiscus. Is het niet beter om...
Bram meent dat ik niet goed wijs ben; hij durft zelfs te zeggen dat vader en moeder zich in hun graf zouden omdraaien als ze mij zouden kunnen horen. Hebben ze daarvoor zo hard gewerkt? Onze advocaat meent dat ik te hard van stapel loop: aangeven is absoluut overbodig. Dat zal de eerste érnstige vergissing worden.

-----
De voorzitster van de rechtbank overlegt met haar tafelgenoten en start dan met vragen. Ze richt zich daarbij bijna uitsluitend tot Reina´s raadsman. Die mag ongehinderd nog meer ongefundeerde beweringen spuien, onder meer over schulden van de andere kinderen.
    Ik zoek de aandacht van onze advocaat om te zien of we hiertegen iets kunnen ondernemen, maar Van Rijn lijkt onbereikbaar. Hij blijft lezen in zijn eigen pleidooi alsof hij op zoek is naar iets beters.

----
Haar advocaat kijkt trots rond alsof hij een jury moet overtuigen. De zitting wordt dan rommelig: ook de rechters springen van de hak op de tak. Reina´s advocaat herhaalt dat moeder een royalere leefwijze had dan in de dagvaarding wordt gesuggereerd en dat het verschil tussen de beide taxaties van het Curaçaose buitenhuis onacceptabel is. Hij lijkt zo meegesleept door zijn succes dat zelfs hij de draad af en toe kwijt raakt.
    Meester Van Rijn vraagt nu soms om bewijs of signaleert dat er ook andere verklaringen zijn en dat wij ons alle rechten voorbehouden, maar het onheil is geschied: we zijn verslagen. Geen woord over het meegenomen schilderij, geen woord over de gehinderde verkoop van moeders villa, niets over de herhaalde verzoeken om uitstel door de tegenpartij, die volgens Van Rijn in ons voordeel zouden zijn.

----