Jaap Willems

la palma

 

Twaalf dagen regen op La Palma

 

Je kent dat wel: slechte zomer achter de rug en nog vakantiedagen over. Nog even naar de zon. De Canarische eilanden lijken zonzeker, maar La Palma is dat alles behalve.

  Het begin is al weinig bemoedigend: vlak voor aankomst meldt de pilote dat het niet zeker is of we wel op La Palma kunnen landen. Het kleine vliegveld ligt onder een laaghangend  dik wolkendek en ze heeft een waarschuwing gekregen voor sterke grondturbulentie. En inderdaad, vlak voor de landing maakt ze een doorstart. We gaan naar Tenerife, om bij te tanken. Daarna zal ze het nog twee keer opnieuw proberen, meldt ze laconiek. Twee uur laten staan we alsnog op La Palma aan de grond. Het regent.

De hostess die ons geduldig heeft opgewacht legt glimlachend uit dat de vooruitzichten niet gunstig zijn want het is zuidenwind. Die houdt vaak een tijdje aan. Ze krijgt helaas gelijk en het natte weer is kennelijk niet uitzonderlijk want tot de vaste inventaris van ons fraaie appartement behoort een grote paraplu! Die hebben we diverse keren nodig: 12 van de 14 dagen regent het of is er grote kans op een bui. En het kan op La Palma ook erg hard waaien. Als we naar een van de jonge vulkanen in het zuiden gaan - waar het minder regent - wordt de wandeling over de kraterrand dringend ontraden omdat dit te gevaarlijk zou zijn. Het waait windkracht zeven. Later in de week doen we een geslaagde tweede poging; de wind is dan naar het oosten gedraaid en dat is minder heftig.

Toch komen er het hele jaar door tienduizenden toeristen naar La Palma, vooral wandelaars. Nederlanders en Duitsers zijn sterk oververtegenwoordigd. Wat vinden zij van dit sombere weer? Regen of wind: dagelijks trekken grote groepen lopers over een van de vele tientallen wandelroutes. La Palma meet slechts 28 bij 47 kilometer, maar heeft ruim 3000 km wandelpad in diverse moeilijkheidscategorieën. Veel wandelaars trekken er individueel op uit, anderen gaan mee met een van de vele excursies van de Nederlandse wandelorganisatie ter plekke: Natour.

Natuurlijk regende het niet continu. Twee dagen scheen de zon echt en vaak regende het niet voortdurend en was het alleen zwaar bewolkt. Door die bewolking zat de top van de fameuze Caldera vulkaan (2500 meter) meestal in de mist, behalve die ene dag, dat wij met een Natourgroepje over de hoge rand liepen!

De gids vertelde onder meer dat de weersomstandigheden op La Palma erg snel kunnen wisselen: ‘Je beleeft hier soms vier seizoenen op een dag.' De weergoden illustreerden zijn uitspraak onmiddellijk met een radicale weersomslag: van het ene moment op het andere stak er een harde wind op die ijskoude wolken over de rand joeg. De temperatuur daalde in rap tempo tot ruim onder de tien graden. Gelukkig waren we hiervoor gewaarschuwd, maar het was toch dusdanig onaangenaam dat de gids per gsm de bus opriep om eerder naar een afgesproken punt te komen.

Spannende ervaring. Dat wel.

            Een kritische vraag aan de hostess over het sombere weer wordt glimlachend gepareerd. ‘We adverteren met het zonovergoten Tenerife en met het groene La Palma. Hoe wordt zo'n eiland groen?'

Boeken bestellen

Met Pensioen

o.a. bij BOL en bij Mets en Mets

en als e-book bij Mets&Mets

 

 

Late Liefde en De Erfenis:

bij Nieuw Amsterdam

noimage